- Wat: deze recreatieve fietsverbinding van bijna 50 kilometer moet een hefboom vormen voor Haspengouw. Het is een topbelevingsroute met internationale uitstraling. Ze verbindt Borgloon (het hart van de fruitstreek), met Tongeren (de eerste stad van ons land met een boeiend Romeins verleden) en Sint-Truiden (met een rijk religieus verleden).
- Waar: van Sint-Truiden via Borgloon naar Tongeren
- Waarom: de verbinding tussen de oude spoorverbinding en de Romeinse weg tussen Sint-Truiden en Tongeren wordt dé topfietsroute van Haspengouw. De betekenisvolle lus vertelt het boeiende verhaal van onze fruitstreek. De weelde van Haspengouw vertaalt zich in een rijk en divers aanbod. Met de unieke combinatie tussen industrieel erfgoed en landschap creëren we een sterke USP voor meerdaags toerisme en geven we gasten goesting in Limburg. Door het aanbod te blijven uitbouwen en versterken, spelen we onze troeven nog sterker uit en houden we onze gasten langer bij ons: niet alleen tijdens het bloesemseizoen, maar 365 dagen lang. Dat zorgt voor economische groei en return voor de Limburgers.
- Hoe: met uniforme bewegwijzering en verschillende rust-, speel- of panaramaplekken wordt de Fruitroute een uniek fietstraject. Waar mogelijk worden belevingsversterkende ingrepen uitgevoerd. Belevingssites aan de stadsrand van Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren zullen zo gasten inspireren om ook het stadscentrum te gaan ontdekken. Het stationsplein van Borgloon ondergaat als eerste een metamorfose tot belevingsvolle ontmoetingsplek. Een fietspaviljoen, veel groen en rustplekken brengen het plein in harmonie met het Haspengouwse landschap en de geschiedenis van de aangrenzende Stroopfabriek met Fruitbelevingscentrum. Om de ontwikkeling van de fietslus in goede banen te leiden, kunnen we rekenen op het Consortium Quartier Canal, dat bestaat uit Liswood & Tache, a2o architecten, BuroLandschap en Geotec.
Meer weten over de geschiedenis van de Fruitroute? Dat vind je hier.
Binnen de Fruitroute werken we ook aan het EFRO-project 'Culinair ondernemerschap in Haspengouw':
Dit project kadert in de realisatie van een high-end belevingsroute doorheen het terroir van Haspengouw en focust op de versterking van het ondernemerschap en de stedelijke kernen.
Het project wil het potentieel in het ‘terroir van Haspengouw’ valoriseren in authentieke ervaringen voor gasten. Het productieve landschap van Haspengouw als productieketen (teelten, productie, consumptie) vormt de basis voor de verdere ontwikkeling, waarbij wordt ingezet op de creatie van bijzondere ervaringen voor de gasten. Daarbij ligt een sterke focus op de creatie en vermarkting van de culinaire streekidentiteit van Haspengouw.
De ambitie is te komen tot een streekgastronomie aan elke tafel en elke toog, waarbij het gebruik van lokale seizoengebonden ingrediënten op een kwaliteitsvolle manier bereid, centraal staat. In deze streekgastronomie is zowel ruimte voor topkoks die ingrediënten virtuoos combineren als voor anderen die zich positioneren als kantines van de grote eenvoud.
Deze culinaire merkidentiteit maakt deel uit van de merkarchitectuur die voor Haspengouw in ontwikkeling is. Het project voorziet ontwikkeltrajecten met de lokale overheden, telers, producenten, gastheren en restauranthouders om te komen tot de creatie van het bijzondere ervaringsaanbod en tot de culinaire merkbeleving voor Haspengouw, waarbij de ondernemers en de lokale overheden ondersteund worden in het realiseren van die bijzondere ervaringen.
De trajecten worden mee vorm gegeven door experten en deskundigen die ondernemers begeesteren, inspireren en ondersteunen.