De boekingen in de Limburgse verblijven voor de kerstperiode zijn sterk teruggevallen. Dat blijkt uit onze laatste trendpeiling bij een greep uit de Limburgse logiessector.
Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: “Zoals te verwachten zijn er minder gasten in onze verblijven dan normaal. Dat komt uiteraard door de helaas noodzakelijke coronamaatregelen. Er komen veel minder boekingen binnen en sommige uitbaters besloten zelf te sluiten. Momenteel zien we een gemiddelde bezetting van 22,9% voor de kerstvakantie. Gelukkig nemen de last-minute boekingen wel toe. Hoe dan ook, dit bewogen toeristisch jaar sluit zich in stilte af. En dat laat zich uiteraard voelen. Over het hele seizoen gezien verwacht bijna de helft van de bevraagden een inkomstenverslies groter dan 50%. Uit onze vertrouwensbarometer blijkt wel dat de uitbaters ondanks deze cijfers hoopvol naar 2021 kijken. Dat geeft nog eens aan hoe veerkrachtig onze sector is.”
Meer fietsers, minder overnachtingen
In lijn met de trends die zich in 2020 aftekenden worden er wel meer wandelaars en fietsers verwacht dan vorig jaar. Het aantal recreatieve fietsers steeg in het afgelopen jaar met 25% (zelfs met 60% in de periode maart-juni). Verwacht wordt dat deze stijgende trend zich ook tijdens de kerstvakantie voortzet, wat betekent dat er tijdens de kerstvakantie 28 000 fietsers mogen verwacht worden. Vanzelfsprekend afhankelijk van de weeromstandigheden tijdens de volgende twee weken.
Dat staat in schril contrast met de cijfers in de logiessector. Slechts 1 op de 2 van de ondervraagde logiesuitbaters zal deze kerstvakantie gasten ontvangen. De hotels tekenen helaas met 10,9% een zeer lage bezetting op. Ook de B&B’s blijven voorlopig op een eerder minimale bezetting steken (19,4%). Alle logiestypes vertonen sowieso een sterke daling t.o.v. de kerstvakantie vorig jaar. De kleinere vakantiewoningen doen het nog vrij goed, met een gemiddelde bezetting van 40,2%. Hun gasten komen hoofdzakelijk uit Vlaanderen, vooral koppels en gezinnen met jonge kinderen.
Bijna 80% van de ondernemers geeft aan dat de kerstvakantie slechter verloopt dan vorig jaar. Bij de weinige logies die het beter doen, gaat het hoofdzakelijk om plekken waar gasten met hun bubbel kunnen verblijven en waar zelf gekookt kan worden. De natuur, het groen en de fiets- en wandelmogelijkheden blijven voor veel Vlamingen een belangrijke motivatie om te komen overnachten. Igor Philtjens: “Mensen zoeken doelbewust deze troeven op in hun eigen gezinsbubbel. En laat dat nu net zijn waar Limburg voor staat: een belevingsvol, gevarieerd aanbod, met veel mogelijkheden tot ontspanning op de fiets- en wandelpaden door onze uitgestrekte landschappen. Onze gasten komen naar hier om wat afstand te nemen van de waan van de dag en weer op adem te komen.”
Stijgende last-minutes
De logies met een negatief resultaat wijzen vooral de beperkende maatregelen en de angst voor corona als oorzaak aan. Voor de grotere vakantiewoningen vallen alle groepen weg die voor de feesten een huis boekten. Ook ruimere familiegroepen vallen zo weg. De sluiting van de horeca heeft een grote impact op de logiesbezetting. Het openen van de niet-essentiële winkels en de musea heeft weinig uitgehaald. Slechts 2,5% logies geven aan een positief effect hiervan te hebben gemerkt op de boekingen.
Igor Philtjens: “Na een positieve relance in juli en een goed begin van de nazomer kreeg de sector een tweede klap. Dat is heel zwaar. We mogen niet vergeten dat onze gastheren heel veel inspanningen hebben geleverd om de maatregelen toe te passen. Ze tonen veel begrip voor de moeilijke context, ook voor die van hun gasten. We hopen dus dat de flexibiliteit waarmee de Limburgse gastheren vandaag annulaties accepteren en herboekingen toestaan, ook fans zal maken voor wanneer deze crisis er op zit.”
De laatste dagen krijgt de sector meer last-minute boekingen. Igor Philtjens: “We zien daar gelukkig een stijging. 20% van de bevraagden krijgt momenteel al meer aanvragen op het laatste moment dan vorig jaar. Wie naar Limburg komt met respect voor de richtlijnen mag gerust zijn dat hij hier veilig en optimaal ontvangen wordt.”
Hoop voor 2021
Net als in het voorjaar, tijdens de eerste lockdown, peilden we naar het geschatte inkomstenverlies door corona. De peiling wordt nog afgerond maar we zien dat op dit moment een grote groep logies (4 op de 10), zich verwacht aan een verlies van 51 tot 75% voor 2020. De resultaten lijken dus minder goed uit te draaien dan ingeschat in het voorjaar, toen de meesten nog eerder 26 tot 50% verlies verwachtten. Toch geeft de sector via de vertrouwensbarometer aan hoopvol naar komend seizoen te kijken. Daar is zelfs een lichte stijging merkbaar. Met een gemiddeld vertrouwenscijfer van 7,6 (t.o.v. 6,9) geven de ondernemers aan dat ze deze crisis te boven zullen komen. Heel wat logies hadden namelijk een goede zomer. Ze geven ook aan dat de diverse steunmaatregelen en campagnes hen gesterkt hebben in het voorbije jaar.
“We moeten en zullen met deze situatie omgaan. We weten niet wanneer deze crisis afloopt. Feit is wel dat we voor de nieuwe verstrengingen op de goede weg waren. Wat toont dat onze zomer- en nazomercampagnes duidelijk effect hebben gehad. Limburg is meer top of mind geworden. En daaruit trekken we als organisatie conclusies voor onze strategische plannen voor volgend jaar, in de hoop dat 2021 opnieuw een succesvol toeristisch jaar kan worden,” besluit Igor Philtjens.
Toerisme Limburg vzw | Universiteitslaan 3 | 3500 Hasselt | +32 11 30 55 00 | info@toerismewerkt.be
BTW BE0420.092.944 | RPR Antwerpen, afd. Hasselt RPR 420 092 944